+31 251 26 29 13

TIG Lassen

Bekijk hieronder de inhoud van de opleiding TIG Lassen:

TIG lassen

TIG lassen, ook bekend als Tungsten Inert Gas lassen, is een geavanceerde lastechniek die wordt gekenmerkt door zijn precisie, netheid en veelzijdigheid. Bij TIG lassen wordt, indien nodig, een niet-afsmeltende wolfraamelektrode gebruikt om een elektrische boog te creëren tussen het werkstuk en het toevoegmateriaal. Deze boog produceert een zeer hoge temperatuur die het metaal doet smelten, waardoor een sterke lasverbinding ontstaat.

Een van de belangrijkste kenmerken van TIG lassen is de mogelijkheid om dunne materialen te lassen met minimale vervorming en spatten. Dit maakt het bijzonder geschikt voor het lassen van roestvrij staal, aluminium, koper en andere non-ferrometalen, evenals voor fijn werk zoals pijpleidingen, precisieonderdelen en artistieke creaties.

Onze handvaardigheidsopleidingen

Wat TIG lassen onderscheidt, is de precisie en controle die het biedt aan lassers. Door de regelbare warmte-invoer kunnen lassers de lasdiepte, penetratie en lassnelheid nauwkeurig aanpassen, wat resulteert in hoogwaardige lassen met minimale nabewerking. Bovendien wordt bij TIG lassen een inerte gasomgeving, meestal argon of helium, gebruikt om het smeltbad te beschermen tegen verontreinigingen en oxidatie, wat schone, oxideloze lassen van hoge kwaliteit als resultaat oplevert.

Hoewel TIG lassen bekendstaat om zijn precisie en esthetische kwaliteit, vereist het ook een zekere mate van vaardigheid en ervaring van de lasser. Het beheersen van de juiste technieken, zoals het hanteren van de toorts, het instellen van de juiste booglengte en het beheersen van de toevoegmateriaal toevoer, vergt tijd en oefening. Echter, met de juiste training en begeleiding kunnen lassers snel de nodige vaardigheden ontwikkelen om succesvol te zijn in het TIG lassen.

Bij Haprotech bieden we uitgebreide trainingen en cursussen in TIG lassen, geleid door ervaren professionals die hun kennis en expertise delen met onze studenten. Of u nu een beginner bent die de basisprincipes wil leren of een ervaren lasser die zijn vaardigheden wil verfijnen, wij hebben het juiste programma voor u. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie over onze TIG lasopleidingen en zet de eerste stap naar een veelbelovende carrière in de lastechniek.

TIG lassen

Voordelen van TIG Lassen

Hoge snelheid: Door middel van TIG lassen is het mogelijk om heel secuur een las aan te brengen. De lasser heeft goed zicht op het smeltbad en kan zelf het tempo bepalen voor het toevoegen van materiaal.

Schoon lasproces: Het lasproces spettert niet en er komt nauwelijks lasrook vanaf. Dit maakt het een schonere lasmethode dan bijvoorbeeld MIG lassen. Het is gezonder voor de lasser. Het is niet zo dat er helemaal geen lasdamp vrijkomt, daarom is het wel belangrijk om goede voorzorgsmaatregelen te treffen, zoals het gebruiken van lasdampafzuiging.

Hoge laskwaliteit: De lasser kiest zelf de snelheid waarmee het materiaal toegevoegd wordt. Er is weinig kans op insluitingen van verontreiniging, door een goede bescherming tijdens het lasproces. Hierdoor kost het chemisch of mechanisch reinigen van een las minder tijd en inspanning achteraf, minder dan bijv. bij een elektrode of MIG/MAG-las. Optisch ontstaat een mooiere lasverbinding. Allerlei lasposities mogelijk. Boven je hoofd lassen, of in een moeilijke hoek, bij TIG lassen maakt dit niet uit, zolang de las met je lastoorts en het toevoegmateriaal goed bereikbaar is.

Toepasbaar voor vele metaalsoorten en diktes: TIG-lassen in geschikt voor heel dun plaatwerk, doordat je hele kleine lasjes kunt leggen. Ook dik materiaal is lasbaar. Door gebruik van hoogwaardige TIG lasapparatuur met AC/DC regeling en functionaliteiten voor hot start, upslope, gepulseerd lasssen en downslope kan de lasser het apparaat afstemmen op het te lassen materiaal.