+31 251 26 29 13

Elektrode lassen (BMBE)

Elektrode lassen (BMBE-lassen)

Bekijk hieronder de inhoud van de opleiding

Elektrode lassen (BMBE)

BMBE-lassen (Booglassen Met Beklede Elektrode) is een lasproces dat valt onder het ‘elektrisch booglassen’. Bij dit proces wordt gebruikgemaakt van een afsmeltende elektrode met een beschermende laag. De Engelse term voor beklede elektrode lassen is Shielded Metal Arc Welding (SMAW)

BMBE-lassen: het proces

Tijdens BMBE-lassen ontstaat tussen de (beklede) elektrode en het werkstuk een elektrische vlamboog. De elektrode smelt hierbij en vormt het lastoevoegmateriaal. De bekleding van de elektrode zorgt voor bescherming tijdens en direct na het lassen. Deze bekleding produceert CO2 tijdens de verbranding en vormt na stolling de slak die de hete las beschermt. Zowel de kern als de mantel(bekleding) van de elektrode kunnen uit verschillende materialen bestaan.

Onze handvaardigheidsopleidingen

Voordelen van BMBE-lassen

Geen toevoeging van (apart) beschermgas nodig: BMBE-lassen vereist geen extra beschermgas.

Geschikt voor alle lasposities: Het kan in verschillende posities worden toegepast.

Toepasbaar buiten en zelfs onder water: BMBE-lassen is flexibel in gebruik

Eenvoudige lasapparatuur: Het kan worden uitgevoerd met eenvoudige lasapparatuur, zelfs op 230V.

Geschikt voor vrijwel alle staalsoorten: BMBE-lassen kan op verschillende staalsoorten worden toegepast.

Elektrode lassen (BMBE)

Soorten Elektroden

Er zijn verschillende soorten elektrodes met elk hun specifieke kenmerken, deze bestaan uit de volgende soorten, basisch, rutiel, cellulose en de hierin verschillende varianten. Laselektroden bestaan uit twee delen: de kern en de mantel (bekleding). De kern is een metalen draad en kan uit verschillende soorten metaal bestaan, zoals constructiestaal, hoogsterktestaal, RVS en zelfs aluminium. De mantel valt tijdens het lassen uiteen in componenten die het smeltbad beschermen. De slak, gevormd door de mantel, beschermt de hete las direct na het lassen tegen invloeden van buitenaf en zorgt voor desoxidatie en verwijdering van vervuilingen uit de las.